• Zuchten, steunen en lachen bij de SV Borger Pubquiz!

  De SV Borger Pubquiz begint zo langzamerhand een traditie te worden. Al voor de vijfde keer organiseerde de voetbalvereniging afgelopen zaterdag een algemene Kennisquiz voor leden en niet-leden van de club. Maar liefst elf rondes met elk tien vragen werden in hoog tempo door de quizmasters, Gosse Fokkens en Erwin Beukema, op de deelnemers afgevuurd. Een aantal deelnemende teams ging vol voor de winst, anderen vooral om niet te verliezen. De strijd om de laatste plaats bleek pas na een tiebreak beslecht te worden, de strijd om de grote wisselbeker eindigde in een anti-climax. De regerend kampioen met ouders van de JO17-junioren van SV Borger stak met kop en schouders boven de rest uit!

  Gezucht, gesteun, gelach en discussies
  Om half negen verstomde het geroezemoes in de kantine van sportpark de Drift. De eerste ronde begon. Een plaatjesronde met personages uit de Donald Duck. "Lagere school niveau", zo betitelde presentator Erwin Beukema deze ronde. Toch bleek het voor veel teams nog een hele opgave om de juiste naam bij het plaatje te benoemen. Dagobert werd wel herkend, maar ‘graaf Slis’ lag bij de meeste deelnemers nu niet direct voor op de tong. Wat volgde waren een aantal algemene vragen en themarondes. Beukema hierover: "Het leukste zijn de vragen waar de deelnemers wel een beeld bij hebben, maar waar ze niet direct op het antwoord komen. Óf waar binnen de teams verschillend gedacht wordt over het juiste antwoord. Het levert gezucht, gesteun, gelach en soms verhitte discussies op. Als we even later de antwoorden geven blijkt in woord en gebaar overduidelijk welk team wel en vooral ook welk team niet goed gegokt heeft!".

  90’s hits
  De vijfde ronde stond in het teken van muziek. Gosse Fokkens nam hierbij de microfoon over van zijn collega quizmaster. Als ware hij Leo Blokhuis zelf vertelde hij over de plaatjes, die hij ten gehore bracht. Aan de tafels werd al druk gespeculeerd over de naam van de artiest, terwijl de vraag nog niet eens gesteld was. Een binnensmondse vloek volgde als bleek dat Fokkens die naam noemde en een totaal andere vraag over het nummer stelde. De keuze om in deze ronde voornamelijk 90’s hits te laten horen werd de organisatoren door de echte muziekliefhebbers niet in dank afgenomen. "In de jaren ’90 werd geen muziek gemaakt! Dat was hakken en zagen", zo luidde de kritiek. Niet geheel terecht, want ook bijvoorbeeld The Cranberries en de Red Hot Chili Peppers knalden uit de speakers.

  Moraal
  Na het muzikale intermezzo volgde de tweede plaatjesronde. Nu was het aan de deelnemers om de namen te noemen bij de afgebeelde Nederlandse medaillewinnaars tijdens de laatste Olympische Winterspelen. Met het korte termijn geheugen van de Borgernaren blijkt het wel goed te zitten. Meerdere tafels behaalden hier de maximale score. Goed voor de moraal! Al zakte die in de daaropvolgende ronde ‘Politiek en Economie’ bij sommigen ook weer razendsnel tot een dieptepunt. Gelukkig heb je dan altijd nog een ronde ‘Sport en spel’ waar velen zichzelf meer in thuis voelen!

  Tiebreak
  En zo vloog de tijd voorbij. Kort voor middernacht eindigde het vragenvuur met een tweede muziekronde. Daarna was het tijd om te gaan rekenen. Gezien de tussenstanden was wel al duidelijk dat er op het team ‘Be One’, bestaande uit een clubje ouders van de B-junioren, ook deze keer geen maat stond. Zij mochten na een mooie overwinningsspeech de wisselbeker voor de derde keer mee naar huis nemen. Het gat met nummer twee, ‘The Village Idiots’ en nummer drie ‘3xNix’ was groot! Al mag het door deze teams behaalde puntentotaal wel degelijk als zeer respectabel betiteld worden.
  De strijd om de laatste plaats was spannender. Er moest een tiebreak aan te pas komen om te bepalen wie er met het ‘aanmoedingsbekertje’ vandoor zou gaan. De beide teamcaptains werden naar voren geroepen om de beslissingsvraag te beantwoorden. Albert Stevens kwam als winnaar uit de bus, zijn inschatting van de totale oppervlakte van de provincie Drenthe bleek verrekte nauwkeurig te zijn. Dit betekende automatisch dat de laatste plaats naar ‘Vijf tinten grijs’ ging met Bertha Meinema als captain.

  Heerlijk avondje
  Deze dames op een zekere leeftijd konden er geen traan om laten. Ze hadden een beregezellige avond gehad. En dat gold feitelijk voor iedereen. Het Pubquiz-concept is nog lang niet uitgewerkt. Een hapje, een drankje en een serie quizvragen staan garant voor een heerlijk avondje. Het was dan ook geen wonder dat Gosse Fokkens zaterdagnacht al tijdens de nazit de belofte uitsprak: "Die zesde editie komt er zeker!"

  De winnaars

  De winnaars