• Terug en vooruitblik Jeugdvoetbal

  Het afgelopen voetbalseizoen is een bijzondere geweest. Na twee voetbalseizoenen, waarbij Corona praktisch alles onmogelijk maakte, stonden we als koeien die voor het eerst de wei in mogen te springen om weer aan de slag te gaan. We keken uit naar eindelijk weer een volledig seizoen met alle spelers, trainers en leiders langs het veld. Samen bezig met de mooiste bijzaak van de wereld: voetbal! De aanwezigheid van de ouders/verzorgers langs de lijn op de zaterdag maakte het voor ons gevoel helemaal af. Op deze plek blikken we nog één keer terug en kijken we alvast vooruit naar de nieuwe jaargang.

  Door: Joep Hiddink en Mark Meinema

  Rommelige start, maar uiteindelijk mooie ontwikkeling
  De (op)start van het afgelopen seizoen was enthousiast, maar hier en daar wat rommelig. Corona heeft zo zijn sporen nagelaten en ook in de jeugd van SV Borger waren we op zoek naar wat allemaal weer kon en mocht. Eenmaal weer gewend aan het nieuwe ‘normaal’ zagen we de energie en de focus bij iedereen terugkeren en konden we weer gaan doen wat we het liefst doen, voetballen!
  Globaal terugkijkend op het afgelopen seizoen zijn we tevreden over de ontwikkeling die we hebben doorgemaakt binnen de jeugdteams. Twintig trainers en vijftien jeugdteams hebben er tien maanden lang alles aan gedaan om het een succesvol jaar te laten zijn. Wij kijken daarbij niet naar resultaat, maar naar de ontwikkeling van zowel de individuele spelers als van het team.

  Thema’s
  Sinds afgelopen seizoen trainen zowel de onder- als de middenbouw teams aan de hand van trainingsthema’s. Dit concept is drie jaar geleden geïntroduceerd in de onderbouw en is positief bevallen. Doordat er getraind wordt aan de hand van thema’s komen alle aspecten van het voetbal, aangepast aan elke leeftijdscategorie, voorbij.

  Wat houden de thema’s ook alweer in? We hebben drie hoofdthema’s, dit zijn:
  - Verdedigen
  - Aanvallen
  - Techniek

  Deze hoofdthema’s worden onderverdeeld in drie subthema’s. De subthema’s voor de onderbouw zijn anders dan die van de middenbouw. Er worden immers andere dingen van een voetballer gevraagd op het grote veld, dan op het kleine veld. Een mooi voorbeeld van een subthema bij het verdedigen in de onderbouw is ‘Veroveren 1 vs 1. Hoe kan je nou het beste een 1 tegen 1 verdedigen? En wat komt daar technisch allemaal bij kijken? Virgil van Dijk heeft het ook in de onderbouw ooit voor het eerst moeten leren niet waar? In de middenbouw hebben we bijvoorbeeld doelpunten voorkomen’. Hier ga je als team en als individu aan de slag met technische en tactische tips hoe je het beste de tegenstander ver van je goal kan houden, waardoor de kans groter is dat je geen goal tegen krijgt.

  Een hoofdthema beslaat zes weken en elk subthema twee weken. We trainen de drie hoofdthema’s voor de winter en na de winter. Door alles twee keer per jaar te behandelen weten we zeker dat al onze jeugdleden de tools krijgen aangereikt om een betere voetballer te worden. Het geeft dan ook veel voldoening om dit terug te zien in wedstrijden en trainingen, of om de positieve verhalen van de trainers aan te horen over welke stappen individuen of het team hebben gezet.

  Terugblik Onderbouw: JO8
  De energie en het plezier van de kinderen die net beginnen met voetballen in de JO8 is echt een genot om naar te kijken. Het moment dat ze bezig gaan met de basisvaardigheden als schieten, passen, dribbelen en na een tijdje zelfs kappen en draaien levert mooie beelden op. Spelenderwijs ontdekken ze echt of het spelletje iets voor hen is. De samenstelling van de JO8 groep is daardoor ook aan diverse wisselingen onderhevig. Soms komt er een nieuwe speler bij, soms neemt er iemand afscheid. Toch werd het dit seizoen al snel een hechte groep die veel plezier had met elkaar. Twee keer in de week werd er keihard getraind en zaterdagochtend werden de trucjes uit de kast gehaald. We hebben van ze genoten!

  Terugblik Onderbouw: JO9
  De JO9 teams zijn een jaartje verder dan de JO8 groep. Het verschil is ook zichtbaar. Deze groep heeft de basisvaardigheden wat meer onder de knie en elke speler begint zijn of haar eigen kwaliteiten ten toon te spreiden. De JO9-1 speelde een waanzinnig seizoen, met als uitschieter de klassering voor de hoofdklasse. De JO9-2 heeft aan het einde van het seizoen een prachtig kampioenschap gevierd! Niks dan lof voor deze twee teams.

  Terugblik Onderbouw: JO11
  Vier teams in de JO11 lichting komt niet vaak voor. Toch was het dit seizoen wel een feit. Een grote groep spelers waarin de mix van jongens en meisjes bijna gelijkwaardig was. De JO11-4 en de JO11-3 hebben super stappen gemaakt als team. Het spelen in een team is niet altijd zo makkelijk als het lijkt. Je moet rekening houden met elkaar en proberen elkaars kwaliteiten te benutten. Het is dan ook zeker een knappe prestatie hoe deze twee teams hierin misschien wel de grootste progressie hebben geboekt! Onze JO11-2 speelde een solide seizoen waarin in verschillende wedstrijden een heel hoog niveau werd aangetikt. Spelers die daarnaast mee hebben gedaan met de JO11-1, of soms de JO11-3 en JO11-4 uit de brand hielpen als de situatie daar naar vroeg. Zo zien wij het graag. Een team vol energieke spelers die elkaar overduidelijk hebben geholpen om te groeien. Of zoals de trainer het zei: “Het is een mooi stel bij elkaar hoor!”. De JO11-1 werd op de laatste speeldag van het seizoen onder oog van vele supporters kampioen. In een rechtstreek duel werd Rolder Boys verslagen. Het feest was na afloop vanzelfsprekend groot. Het seizoen met pieken en dalen eindigde zo met een absoluut hoogtepunt!

  Cijfers Onderbouw
  - We hebben afgelopen seizoen acht onderbouw teams gehad (2x JO8, 2x JO9 en 4x JO11).
  - Voor deze acht teams waren acht trainers verantwoordelijk.
  - In totaal speelden er 72 spelers in onze onderbouw. Hier tellen we dan niet de spelers bij van het kaboutervoetbal.

  Vooruitblik Onderbouw
  Komend seizoen gaan we van start met zes onderbouw teams. Vergeleken met vorig seizoen leveren we een JO8 team in, al verwachten we dat deze in de loop van het seizoen wel weer terugkomt. We moeten het dit jaar ook met één JO9 team doen en opnieuw beschikken we over vier JO11 teams. Een prachtig aantal wat vertrouwen geeft voor de toekomst!

  De volgende trainers zijn komend seizoen actief in de onderbouw:
  JO11-1: Sven Remmelink
  JO11-2: Jasper Oving
  JO11-3: Job Oost
  JO11-4: Jeroen Beijering
  JO9-1: Ruben Haddering
  JO8-1: Sem Jongbloed

  De een aantal jaar gelden ingezette trend om zoveel mogelijk eigen jeugdleden jeugdtrainer laten worden, zet zich met deze groep trainers voort. Verdeeld over Borger 1, de JO19 en de JO17 zijn de onderbouw trainers actief komend seizoen. Mooi om te zien!

  De trainingen zullen weer gegeven worden aan de hand van de eerder benoemde thema's. Zo zijn we verzekerd dat we alle aspecten van het voetballen behandelen voor deze leeftijdsgroep. Voorafgaand aan elk thema zullen wij, of de trainers, via de mail, whatsapp en de social media kanalen van onze club het nieuwe thema introduceren. Houd het in de gaten!

  Terugblik Middenbouw
  Onze middenbouw (JO13 t/m JO15) trainde dit jaar voor het eerst aan de hand van trainingsthema's. Binnen deze thema's hebben we alle onderdelen van het voetballen op het grote veld behandeld. Bij het verdedigen werd er getraind op het voorkomen van doelpunten en het storen van de tegenstander. Binnen het thema aanvallen lag de focus op het, hoe kan het ook anders, maken van doelpunten. Tussen het verdedigen en het aanvallen zit nog een belangrijk onderdeel binnen het voetbal: omschakelen. Dit kan van verdedigen naar aanvallen en omgekeerd. Een onderdeel dat bij de JO13 teams volop in de schijnwerpers stond en waar onze JO15 spelers inmiddels het belang van inzien.

  Binnen alle drie de thema's legden we de focus op de ontwikkeling van het team, maar misschien nog wel belangrijker: de ontwikkeling van de spelers individueel. Alle trainers in de middenbouw hebben afgelopen seizoen zowel het team als de individuen uitgedaagd om beter te worden dan dat ze al zijn. Wij kijken hier met een goed gevoel op terug.

  Cijfers Middenbouw
  - We hebben afgelopen seizoen in de JO13 lichting drie teams gehad.
  - Hierin waren 50 spelers actief.
  - Zij werden getraind door in totaal vijf trainers.
  - In de JO15 lichting hadden we twee elftallen.
  - Hierin waren 29 spelers actief.
  - Zij werden getraind door drie trainers.

  Vooruitblik Middenbouw
  Komend seizoen gaan we weer van start met een grote middenbouw groep. In totaal zijn er vijf teams die onze club gaan vertegenwoordigen in deze leeftijdsgroep. Deze zijn onderverdeeld in twee JO13, twee JO15 en één MO15-1 team.

  Het Meiden Onder 15-1 (MO15-1) team is nieuw t.o.v. eerdere seizoenen. We hebben een grote toename gekend van vrouwelijke voetbalsters binnen onze vereniging. Een fantastische trend waar we maar al te blij mee zijn! Wij willen en kunnen iedereen de mogelijkheid bieden om lekker bij ons te komen sporten en uiteraard is dat voor meiden niet anders. We hebben er komend seizoen voor gekozen om een meidenteam op te richten omdat we geloven dat dit ten goede zal komen aan de ontwikkeling van deze speelsters. Daarbij speelt ook mee dat het vrouwenvoetbal in Nederland in de lift zit en dat de KNVB het ook zo heeft geregeld dat meiden elftallen kunnen spelen in regionale competities met kleine aanpassingen in het spel. Zo kan er voor het eerst gekozen worden om 9 vs 9 te spelen op een veld waar de grote goals op de 16-meter lijn worden gepositioneerd. Dit zal het spel sneller en uitdagender gaan maken. Wij geloven dat dit een goede trend is en wij zijn dan ook erg blij met het feit dat we een meidenelftal hebben in onze jeugd.

  De volgende trainers zijn komend seizoen actief in de middenbouw:
  JO15-1: Jacco Heetebrij & Sam van Dijk
  MO15-1: Mark Dijkhuizen
  JO15-2: Bert Weitering
  JO13-1: Max de Roos & Ronald Venema
  JO13-2: Gijs Roda & Tim Edens

  Ook komend seizoen wordt er weer getraind aan de hand van thema's. Voorafgaand aan elk thema zullen wij, of de trainers, via de mail, whatsapp en de social media kanalen van onze club het nieuwe thema introduceren. Houd het in de gaten!

  Terugblik Bovenbouw
  De bovenbouw (JO17 t/m JO19) is de laatste fase in het jeugdvoetbal alvorens je senior wordt. Afgelopen seizoen hebben we drie bovenbouw teams gehad waarvan er twee actief waren in de JO17 lichting.

  Terugblik Bovenbouw: JO17-1
  Onze JO17-1 heeft een fantastisch seizoen achter de rug. Uitkomend in de hoofdklasse hebben zij zichzelf en de club geweldig vertegenwoordigd. Teams actief in de hoofdklasse zijn niet vanzelfsprekend bij SV Borger. We zijn blij te kunnen constateren dat dit niveau de afgelopen seizoenen meer en meer aangetikt wordt door verschillende teams. Onze JO17-1 heeft in ieder geval laten zien dat het mogelijk is. Als een geslepen team streden zij tegen teams als SVBO JO17-1 en boden zij meer dan waardig weerstand. Dit heeft geresulteerd in een 4e plek in de najaarscompetitie en 2e plek in de voorjaarscompetitie. Een geweldige prestatie!

  Terugblik Bovenbouw: JO17-2
  De JO17-2 kende een seizoen met twee gezichten. In de najaarscompetitie werd maar moeilijk gewonnen. Dit werd in de voorjaarscompetitie gelukkig allemaal rechtgezet. De sfeer in het team was het gehele seizoen om door een ringetje te halen. En dat is misschien nog wel het belangrijkst!

  Terugblik Bovenbouw: JO19-1
  De JO19-1 speelde dit seizoen in de 1e klasse en deed zowel voor de winter als na de winter bovenin mee. Een mooi resultaat gezien het feit dat het team niet altijd compleet was door blessures. De tweedejaars jongens sluiten vanaf komend seizoen aan bij de senioren. Enkele daarvan bij de eerste selectie Een onwijs mooi resultaat voor deze jongens en de club na al die jaren in de jeugd. We wensen hen, maar zeker ook de jongens die op een lager niveau hun kunsten gaan vertonen heel veel succes en vooral plezier!

  Cijfers Bovenbouw
  - We hadden verdeeld over de drie teams 34 leden.
  - Zij werden getraind door in totaal vijf trainers.

  Vooruitblik Bovenbouw
  In het nieuwe seizoen gaan we opnieuw van start met drie bovenbouw teams. Twee JO17 teams en een JO19 team om precies te zijn.
  Ook in de bovenbouw zijn enkele trainers posities anders ingevuld t.o.v. vorig seizoen. Trainers Jans Spiegelaar en Gert Bijker gaan onze club verlaten. Zij gaan respectievelijk naar HOVC 1/2 en Buinen 1 toe. Wij willen ze bedanken voor alle inzet in de jaren dat ze actief waren bij ons en wensen ze al het succes toe bij hun nieuwe uitdaging!
  Daartegenover staat de rentree van oud eerste elftal trainer en oud hoofd jeugdopleiding Albert Kamps. Hij zal de JO19-1 training gaan geven. Hier zijn wij heel erg blij mee. Welkom terug Albert!

  De JO17-1 zal getraind worden door twee talentvolle trainers: Don Iprenburg en Max Speelman. Zij komen over van de JO15-1 en krijgen de eervolle taak om de JO17-1 weer te mogen vertegenwoordigen in de Hoofdklasse. Heel veel succes!

  De volgende trainers zijn komend seizoen actief in de bovenbouw:
  JO19-1: Albert Kamps
  JO17-1: Don Iprenburg & Max Speelman
  JO17-2: Ruben de Valk & Floris Hiddink

  Omliggende verenigingen plukken ook vruchten van succes SV Borger
  SV Borger, FC Groningen, FC Emmen, ACV, HOVC en zelfs VV Buinen plukken de vruchten van de ontwikkeling die SV Borger maakt binnen de jeugdafdeling. Al jaren wordt er gescout op de velden van onze prachtige vereniging. FC Groningen, FC Emmen, SC Heerenveen, ze zijn allemaal wel eens langs geweest. Het bestuur krijgt vervolgens een mail van bijvoorbeeld FC Emmen over welke spelers opgevallen zijn. Zij mogen meetrainen en uiteindelijk wordt er door de profclub bepaald of een speler wel of niet de overstap mag maken. Dit seizoen neemt SV Borger afscheid van twee talenten, zowel Ruben Almoes als Teun Elzinga verlaten de club en mogen de uitdaging aangaan bij de JO13-1 en JO11-1 van FC Emmen.
  Naast spelers opleiden zijn wij ook bezig met het opleiden van trainers binnen de vereniging en dit is ook niet onopgemerkt gebleven. Don Iprenburg geeft wekelijks training namens FC Groningen en heeft met zijn ontwikkeling laten zien dat hij volgend seizoen klaar is om onze JO17-1 te leiden. Ook Bert Timmer was namens FC Groningen op de velden te bewonderen. Bert heeft door zijn sterke ontwikkeling een aanbod gekregen om trainer te worden binnen de jeugdopleiding van ACV. De prima prestaties van onze JO19-1 trainer zijn ook niet onopgemerkt gebleven. In Odoorn hebben ze Jans Spiegelaar weten te strikken. Jans heeft de overstap gemaakt van onze JO19-1 naar HOVC 2. Ook onze geelzwarte buren hebben de ontwikkeling van SV Borger in de gaten gehouden. Er kwam een vacature vrij voor het eerste elftal van VV Buinen. Ze kwamen terecht bij onze JO17-1 trainer Gert Bijker. SV Borger wenst jullie allemaal veel succes met de gekregen uitdagingen en wie weet, tot ziens! Daarnaast heeft SV Borger natuurlijk ook profijt van deze ontwikkelingen. Dit seizoen stromen er vijf jeugdspelers door naar de eerste selectie van SV Borger.

  Tot slot
  We kijken uit om samen met alle spelers, trainers, leiders en ouders/verzorgers aan het nieuwe seizoen te beginnen.

  We willen jullie allen via deze weg bedanken voor het mogelijk maken van al het moois dat er gebeurt bij onze jeugd. Op naar nieuwe herinneringen & sportieve hoogtepunten!

  #BorgerLeeft

  Met sportieve groet,,

  Joep Hiddink & Mark Meinema
  Hoofd Jeugdopleiding SV Borger