• SV Borger vierde 75-jarig jubileum

  Twee dagen feest der herkenning op sportpark de Drift

  Een feestweekend met een vleugje reünie, dat moest het wat de jubileumcommissie van SV Borger betreft worden. Na afgelopen weekend kan men niet anders concluderen dan dat de missie geslaagd is. Het 75-jarig bestaan van de voetbalvereniging is groots gevierd! Niet alleen met de huidige leden, maar ook vele oud-leden kwamen op de festiviteiten af. Het groenwitte clubgevoel zat er bij allen nog stevig in. Tijdens de officiële receptie benadrukte voorzitter Erik Veen niet voor niets dat de leden en alle oud-leden, sponsoren, vrijwilligers en noem ze maar op, de club hebben gemaakt tot wat het nu is. Een bloeiende en springlevende voetbalvereniging!

  Door: Erwin Beukema

  Verrassingswandeling ‘SV Borger op Drift’
  Enigszins afwachtend kwamen dik 110 deelnemers op de vrijdagavond aan op het sportpark. Een verrassingswandeling stond er op het programma, men had eigenlijk geen idee wat er ging gebeuren. De gasten werden ontvangen in de bestuurskamer van de club, die voor de gelegenheid was omgetoverd tot een echte SV Borger schatkamer. Allerlei documenten en foto’s uit de rijke historie van de club lagen uitgestald en hingen aan de muur. Met name een meterslang fotodoek vol met oude elftalfoto’s maakte direct de tongen los. En toen moest de wandeling nog beginnen. In groepen van ongeveer 15 personen werd men om het kwartier opgeroepen om zich te melden bij Albert Kamps. De trainer nam op humoristische wijze de tactiek door, benoemde een aanvoerder en liet de manschappen vervolgens los om het veld op te gaan. Daar werden de deelnemers op speelse wijze meegenomen door de geschiedenis van de club. Via geluidsfragmenten waarin oud-spelers werden bezongen, een op de geschiedenis van de club gerichte Dr. Denker rebus en een ‘Petje op, petje af’-quiz met bestuurslid Gosse Fokkens, belandde men bij een door HunebedCity verzorgde tussenstop met een natje en een droogje. Na de rust vervolgden de deelnemers de tocht over het sportcomplex om een eindje verder door Erwin Beukema op meeslepende wijze meegenomen te worden in één van de duizenden verhalen die de historie van de vereniging rijk is. Daarna was de beurt aan Gijs Klompmaker, die op geheel eigen wijze de geschiedenis al dichtend tot leven liet komen. Een ronkende 8mm filmprojector stond de groepjes daarna op te wachten in een kleedkamer. Historische beelden uit vermoedelijk de jaren ’60 werden getoond. De wandeling eindigde bij een groot scherm waar clubzanger Gert Warring de mensen meenam langs drie oud clubliederen, om daarna live te eindigen met het door hem zelf geschreven clublied: Borger Leeft! Een heerlijke eerste avond zat er na een gezellige derde helft op. De reacties waren louter positief. Een mooi compliment voor de organisatoren, die er menig uurtje voorbereiding in hadden gestoken.

  Jeugdtoernooi en penaltybokaal
  Na een korte nacht stond de zaterdagochtend in het teken van jeugdvoetbal. De jeugdspelers van de groenwitten waren in gemixte teams ingedeeld en streden in twee categorieën (onderbouw en bovenbouw) om de titel. Tussendoor moest elk team onderling uitmaken wie in de finale van de penaltybokaal mocht uitkomen. Honderden strafschoppen kreeg Max Speelman (keeper van Jong Borger) hiervoor op zich afgevuurd. Waarna voor de winnaars erkend penaltykiller Edwin Haandrikman wachtte. Door Panenka’s liet de eerste doelman van de club zich niet verrassen, maar op de inzetten van Jarno Pistorius (onderbouw) en Tijn Hebels (bovenbouw) had hij geen antwoord. Zij gingen er daarom volkomen verdiend met de cup vandoor. Maar eigenlijk telde de ochtend alleen maar winnaars. De jeugd genoot zichtbaar en dat is waar het de organisatoren om te doen was.   

  Formele receptie voor genodigden
  Bij een jubileum hoort natuurlijk ook een receptie. Sponsoren, oud-bestuurders, omringende verenigingen en ereleden waren hier o.a. voor uitgenodigd. Via een groene loper en natuurlijk een blik in de schatkamer kwamen de gasten binnen. Het leverde in het begin van de middag een goedgevulde kantine op. Gezamenlijk werd er geproost op de jubilaris. Voorzitter Erik Veen zocht in zijn speech de vergelijkingen tussen heden en verleden, waarbij hij zijn dank uitsprak aan ieder die nu en in het verleden zijn of haar steentje heeft bijgedragen aan de club. Burgemeester Seton kreeg vervolgens het woord om op creatieve wijze aan de hand van het clublied (Borger leeft!) zijn felicitaties en complimenten aan de vereniging over te brengen, waarna een ambassadeur van de KNVB de microfoon overnam om namens de voetbalbond de aanwezigen toe te spreken. Het bestuur van SV Borger is blij met de grote opkomst en de gemoedelijke informele sfeer die in de kantine hing.

  Titanenclash
  De genodigden konden na afloop direct doorlopen naar het veld, waar de titanenclash tussen Oud Borger Zaterdag en Oud Borger Zondag op het programma stond. Een wedstrijd tussen de oude afdelingen die destijds soms bijna letterlijk vochten om de gunsten van de talentvolle jeugdvoetballers. Ook dat verleden moest geëerd worden meenden de organisatoren. De namen aan beide kanten waren een week vooraf via de Social Media bekend gemaakt en spraken blijkbaar dermate tot de verbeelding dat het bij de aftrap goed druk was langs de lijn. De toeschouwers werden geenszins teleurgesteld! Na een 2-0 voorsprong voor de zaterdag namen de zondagvoetballers het initiatief over. Ze gingen erop en erover en wonnen uiteindelijk met 4-3. De uitslag was ook hier echter bijzaak. Wat was het fantastisch om de helden van destijds nog een keer in actie te zien. Het gemak waarmee Roeland Deuring de bal nog steeds beroerd, de fameuze schaar van Martin Leering en toch ook het onverminderde fanatisme van sommige ‘oude’ mannen. In één woord: genieten!

  Slotfeest
  Na een stevige derde helft waar de anekdotes je om de oren vlogen, begon het slot van het weekend. Het grote jubileumfeest in de feesttent! Vele generaties waren aanwezig. Iedereen genoot van het weerzien met oud-clubgenoten. In de tent stond de fantastische coverband Xclusive  met veel energie op het podium. Langzamerhand kregen ze met hun weergaloze performance het publiek volledig mee. Na middernacht ging het dak er echt af. Wat een band! Wat een feest! Tegen enen mocht Gert Warring onder begeleiding van Xclusive nog één keer het clublied zingen. De volledige tent sprong, danste en galmde mee. Een prachtig en passend einde van een geweldig jubileumweekend!

  Op naar de 100
  Het jubileumfeest zit erop. De hele vereniging kijkt met veel plezier terug op alle activiteiten. Het is geworden wat men bedacht had, een feestweekend met een vleugje reünie. De organisatoren zijn alle bezoekers dankbaar. Zoals de leden de vereniging maken, zo hebben de bezoekers dit feest gemaakt tot wat het was. Speciale dank gaat uit naar alle vrijwilligers die vóór, tijdens, of na het feest hebben meegeholpen. Borger leeft! Op naar de 100…

  Bestel nu ook het Jubileumboek SV Borger 75 jaar via www.svborger.com.

   

  Klik hier voor enkele foto’s. vanaf woensdag nog veel meer foto’s