• Jubileumtrainingskamp voor SV Borger

  Zon, strand, zee en perfecte trainingsvelden. Het is waar de meeste voetbalteams in de wintermaanden naar snakken. De realiteit is doorgaans anders. Gure wind, bevroren velden en bij thuiskomst een warme chocomelk om op te warmen komt meer in de buurt. Voor SV Borger is dat kort na de jaarwisseling traditioneel anders. Na een jaar waarin het door Corona niet mogelijk was om te reizen pakt de club in januari 2022 opnieuw het vliegveld om naar een warmer oord af te reizen voor een trainingskamp. Zoals de laatste jaren gebruikelijk is Albufeira in de Portugese Algarve de bestemming. Het wordt al de tiende keer dat de selectie zich in het buitenland voorbereid op de tweede seizoenshelft. Een jubileumeditie dus.

  Door: Erwin Beukema

  Geen toeval
  Wie denkt dat trainingskampen alleen weggelegd zijn voor profclubs, of kapitaalkrachtige topamateurs heeft het mis. Borger bewijst immers dat het ook anders kan. “Bij ons betalen de spelers zelf de reis- en verblijfkosten”, legt hoofdtrainer Arne Joling desgevraagd uit. “Je merkt dat het gros het er graag voor over heeft, omdat ze weten dat ze er een fantastische week voor terug krijgen”, zo vervolgt de oefenmeester en organisator van het trainingskamp. Bij doorvragen wat er dan zo fantastisch is verschijnt er direct een grote grijns op het gezicht: “Wat je zelf al aangaf, we hebben er de perfecte condities om te trainen en om oefenwedstrijden te spelen. Dat is voor zowel de trainers als de spelers natuurlijk al een genot. Daarnaast maken we er in de avonduren met elkaar een mooi feest van. Een hapje, een drankje, je kent het wel. Buiten de georganiseerde activiteiten laten we de mannen daarin ook lekker vrij. Voor mij als trainer is het dan fantastisch om te zien dat ze toch veelal als één groep op pad gaan. Teambuilding vind ik altijd een groot woord, maar ik denk toch dat het geen toeval is dat onze tweede seizoenshelft vaak beter is dan de eerste.”

  What happens in Albufeira…
  Het is zoals gezegd de tiende keer dat de groenhemden een trainingskamp beleggen. Joling was negen keer van de partij, eerst als speler en later als trainer. Hij is dus ervaringsdeskundige, wat was voor hem het mooiste moment in al die jaren? “Eentje heb ik inderdaad door ziekte moeten missen. Ik heb zelden zo gebaald. Maar de overige negen hebben veel goed gemaakt hoor. Sportief was het mooiste moment denk ik het winnen van de Algarve Cup in 2020 (zie foto), een door Trainingskampen.nl georganiseerd toernooi voor Nederlandse clubs die daar op trainingskamp zijn. Dat wij er, als destijds vijfde klasser, met de beker van door gingen had natuurlijk niemand verwacht. Wat een ontlading! Buiten het sportieve hebben we met elkaar de gekste dingen beleefd. Ik kan makkelijk tien hoogtepunten opnoemen, maar laat ik het maar houden bij ons vaste credo ‘What happens in Albufeira, stays in Albufeira’, dat is misschien wel het beste ook”. De knipoog na die laatste woorden is veelzeggend.

  Goed huwelijk
  De jubileumeditie zal in veel opzichten een legendarische worden als we de hoofdtrainer mogen geloven. “We gaan met de grootste groep ooit! We hebben natuurlijk afgelopen zomer Jong Borger gelanceerd, die jongens gaan ook mee, wat betekent dat we nu met twee teams afreizen. Daarnaast hebben alle oud-deelnemers een uitnodiging gekregen om mee af te reizen. Een mooi groepje echte clubmensen heeft hier gehoor aan gegeven. Zeker in de avonduren is dat denk ik wel een garantie voor smakelijke verhalen uit de oude doos. Daarnaast hopen we natuurlijk de Algarve-Cup te verdedigen. Een prachtige uitdaging!” Joling is al bezig met de voorbereiding: “Het scheelt dat ik moeilijk stil kan zitten, want het is best druk. Gelukkig kan ik bij alles rekenen op de ondersteuning van Trainingskampen.nl.”. De reisorganisatie gespecialiseerd in sportreizen blijkt voor de club de perfecte partner te zijn. “Zonder hen zou het niet mogelijk zijn dit te organiseren. Niet alleen in de voorbereiding, maar zeker ook ter plaatse. We kunnen altijd op hen terugvallen. Na al die jaren weten we ook precies wat we aan elkaar hebben. Dat scheel enorm!” Om er grijnzend aan toe te voegen: Ja, het lijkt haast wel of we het over een huwelijk hebben hè? Dan zeker wel een goed huwelijk!”

  Het trainingskamp van SV Borger vindt plaats van 7 t/m 11 januari 2022.