• Elf Borgernaren leggen het af tegen tien SCN-ers

  Als je na zes gespeelde wedstrijden troosteloos met nul punten onderaan staat, dan ga je steeds meer hopen op een gelukje. Zo’n onverwacht moment waarop het gewoon eens een keertje echt mee zit. SV Borger trainer Arne Joling zal afgelopen zaterdag in de 13e minuut van het uitduel tegen SCN gedacht hebben dat het moment daar was. Doelman Leon Reitsema van de ploeg uit Nieuwlande werd bij een 0-0 tussenstand uit het veld gestuurd na een handsbal en het ontnemen van een scoringskans. Het werd tien tegen elf en de thuisploeg zette een veldspeler op doel. Dit moest Borger wel de overwinning gaan opleveren! Dat kon toch niet anders? Een retorische vraag. Het antwoord blijkt uit de titel van dit wedstrijdverslag. De groenwitten verloren alsnog met 2-1 en staan ook na zeven wedstrijden nog met lege handen.

  Door: Erwin Beukema

  Snelle rode kaart voor SCN-doelman Reitsema
  Misschien toch wel een klein beetje met knikkende knietjes reisde de hekkensluiter af naar Nieuwlande. Het plaatselijke SCN geldt toch als één van de ploegen die mee willen gaan doen om de titel. Toch was het Borger dat het eerste gevaar stichtte. De inzet van Rowan Tiktak leverde echter geen doelpunt op. Dat de gasten in deze fase onverwachts de betere waren bleek nogmaals toen Calvin Beijering vanuit een lastige hoek de paal raakte, nadat hij de keeper feitelijk al gepasseerd was.Daar hield het niet bij op, want in de dertiende minuut stond Tiktak opnieuw oog in oog met doelman Reitsema, die zijn eigen zestienmetergebied had verlaten. De lob van de Borgerder aanvaller miste eigenlijk wat hoogte, toch besloot de keeper de bal met zijn handen te beroeren. Hands! En scoringskans verkeken. Scheidsrechter Hein kon niet anders dan de rode kaart trekken.

  Geen raad met man meer situatie
  Eindelijk zat het een keer mee voor de rode lantaarndrager in de 4e Klasse E. Zo was althans de verwachting. Het tegendeel bleek in het resterende deel van de eerste helft waar. SCN deed er ineens een schepje bovenop en de Borgernaren wisten zich tot hun eigen frustratie geen raad met de man meer situatie. De beste kansen tot de rust waren daardoor vreemd genoeg voor het tiental. Het elftal van Borger was slordig, grossierde in buitenspel en heeft wel geteld geen enkel schot gelost op de veldspeler, die na de veldverwijzing van de doelman was gebombardeerd tot keeper.
  Openingstreffer en snel weer gelijk
  Na rust waren de eerste mogelijkheden wederom voor SCN. Het eerste moment waarop de Borgernaren wel gebruik maakten van de man meer situatie viel het doelpunt echter aan de andere kant. Calvin Beijering werd goed vrijgespeeld op de rechterflank door Rowan Tiktak, had een klein beetje geluk dat de bal mee klutste en passeerde vol overtuiging de doelman. Lang konden de groenhemden niet genieten van de voorsprong, want vier minuten later was het alweer gelijk. Een SCN-er mocht kinderlijk eenvoudig langs drie Borgernaren glippen en voorzetten. Doelman Edwin Haandrikman wist de eerste inzet nog te keren, maar was volkomen kansloos op de door Willy Lubowa ingeschoten rebound. De elf Borgernaren moesten opnieuw proberen het verschil te maken. Het ging op z’n zachtst gezegd zeer moeizaam. Wanneer men al in de buurt van de vijandelijke zestien kwam misten de schoten precisie, waardoor er letterlijk geen enkele inzet tussen de palen terecht kwam. En dat is toch de eerste vereiste wanneer je weet dat een veldspeler het doel verdedigt. De tien van SCN deden het wat dat betreft beter. Zij slaagden er in ondertal toch een aantal keer in om Haandrikman te testen.

  Arendsogen beslissen de wedstrijd
  Het deksel knalde in de 79e minuut keihard op de neus van Borger. Weer was het de altijd dreigende Lubowa die het laatste tikje gaf. Volgens de Borgernaren, inclusief de assistent-scheidsrechter, deed hij dit in buitenspelpositie. Scheidsrechter Hein weigerde in eerste instantie met zijn assistent te overleggen. Sommige mensen beschikken nu eenmaal over arendsogen en zijn overtuigd van hun eigen gelijk. Op zichzelf het recht van iedere scheidsrechter. De onafhankelijke leidsman is uiteindelijk degene die beslist. Dat Hein verzuimde om direct tekst en uitleg te geven aan zijn assistent viel hem wel aan te rekenen. Het had de woedende groenhemden in elk geval drie onnodige gele kaarten bespaard. De resterende minuten werd het steeds meer pompen of verzuipen. Vanuit Borger perspectief werd het uiteindelijk het tweede. Het bleef bij 2-1.

  Wet van Murphy
  Toch weer een nederlaag voor de mannen van de Hondsrug. De manier waarop de wedstrijd verliep maakte het een hele zure. Natuurlijk moet er in eerste instantie naar de eigen prestatie gekeken worden. Wanneer je concludeert dat de veldspeler op doel bij SCN in tachtig minuten tijd slechts één keer getest is, dan heb je het gewoon slecht gedaan. Dat de scheidsrechter vervolgens volkomen uit het niets zijn assistent laat staan op een cruciaal moment in de wedstrijd, maakt het nog veel bitterder. Dat is nu net de wet van Murphy, waar je tegenaan loopt als je al in de bekende hoek waar de klappen vallen zit. Volgende week nieuwe ronde, nieuwe kansen. Koploper Vitesse ’63 komt dan op bezoek op de Drift. Een mooi moment voor een stunt!