• De bal gaat weer rollen voor SV Borger 1

  Tijdens de hete zomer trapten de meeste spelers van SV Borger 1 slechts af en toe een balletje op het strand of op een verdorde ligweide bij een zwemplas. Op 13 augustus begint echter het echte werk alweer. Dan start onder leiding van hoofdtrainer Arne Joling de voorbereiding op de nieuwe competitie. De afgelopen weken stonden in het teken van bekendmakingen. De selectie is gepubliceerd, de competitie-indeling volgde, de oefenwedstrijden werden definitief vastgelegd en ten slotte werd bekend wie de bekeropponenten zullen zijn. We hebben het even voor u op een rijtje gezet.

  Jeugdige selectie
  Edwin Haandrikman, Wouter Arends, Calvin Beijering, Mylan Beijering, Matthijs Brink, Björn Everts, Ruben Fokkens, Lars Herink, Menno Herink, Joep Hiddink, Gert Jakobs, Mark Meinema, Melvin Ottens, Jarno Polling, Albert Stevens, Patrick Tiesing, Rowan Tiktak, Christiaan Vos en Wiljan Vos.
  Technische staf: Arne Joling (hoofdtrainer), Mark Wolters (assistent- en keepertrainer), Bert Coster (teammanager), Erwin Beukema (elftalleider)

  Het zal de SV Borger watchers niet zijn ontgaan dat er aan het einde van het vorige seizoen afscheid werd genomen van een zevental gerenommeerde selectiespelers. Daar tegenover staat de terugkeer van Patrick Tiesing (EEC) en de overstap naar de 1e selectie van de jeugdige talenten Ruben Fokkens (2e selectie), Wouter Arends, Mylan Beijering en Jarno Polling (allen JO19-1).
  Hoewel het gemis van de vertrokken spelers gevoeld zal worden lijkt het erop dat er een selectie staat die op 4e klasse niveau zeer competitief kan zijn. Het verschil met het vorige seizoen zit met name in de leeftijdsopbouw. De eindtwintigers en de dertigplussers zijn vertrokken. Er zal dus een nieuwe hiërarchie ontstaan, waarin de midtwintigers meer en meer de rol van routinier zullen moeten gaan vervullen. De jeugd kan zich daaraan optrekken. Talent is er genoeg, de grote vraag is hoe snel dit tot wasdom komt. De ervaring leert dat dit per speler verschilt. Het is daarom ook geen schande om te moeten rijpen in het tweede elftal. Aan de andere kant hebben we vorig jaar aan o.a. Matthijs Brink, Calvin Beijering, Joep Hiddink en Björn Everts gezien dat het razendsnel kan gaan. Deze relatieve ‘youngsters’ ontwikkelden zich gedurende het seizoen tot onbetwiste basisspelers. Zij zullen dit het komende seizoen moeten bevestigen. Het cliché dat iedereen weer op nul begint gaat ook bij SV Borger op. Resultaten uit het verleden bieden immers geen garantie voor de toekomst. Feit is dat er rek in de jeugdige selectie zit. Een mooie uitdaging voor Joling en zijn technische staf om hier het maximale uit te halen!

  Sterke 4e Klasse E
  Indeling (tussen haakjes resultaat seizoen 2017-2018):
  Borger (6e in 4e Klasse E), Angelslo (kampioen 5e Klasse E), CSVC (4e in 4e Klasse E), FDS (13e in 3e Klasse D), MSC (2e in 5e Klasse A), Nieuw Balinge (2e in 5e Klasse E), Onstwedder Boys (12e in 3e Klasse C), SCN (14e in 3e Klasse D), SJS (3e in 4e Klasse D), SVBO (8e in 4e Klasse E), Tiendeveen (9e in 4e Klasse E) en Vitesse ’63 (6e in 4e Klasse A).

  Borger komt net als vorig seizoen in de (enige echte) 4e Klasse E uit. Dit zegt niets over de tegenstanders. Het gros van de opponenten is nieuw in deze klasse. Met slechts drie teams kruisten de groenhemden ook tijdens de afgelopen jaargang in competitieverband de degens. Dit zijn CSVC, SVBO en Tiendeveen. Van de Coevordenaren werden drie punten afgesnoept, tegen het ervaren SVBO bleef het bij slechts één schamel puntje en tegen Tiendeveen werd twee keer gewonnen. Laatstgenoemde schijnt zich deze zomer serieus versterkt te hebben. Van onderschatting kan dus geen sprake zijn. Resultaten uit het verleden?? Afijn u snapt het wel!
  Ook tegen SC Angelslo, SJS en Onstwedder Boys het afgelopen seizoen nog gespeeld. Angelslo liet tijdens de bekercampagne weinig heel van de groenhemden en ook de ‘Knoalsters’ trakteerden de Borgernaren op een ruime nederlaag in een winters oefenduel. Onstwedde werd daarentegen in de bekerpoule met 1-3 geklopt door drie doelpunten van Albert Stevens. De laatste keer dat er tegen Vitesse ’63 gespeeld was in het seizoen 2016-2017. Beide teams degradeerden destijds uit de 3e Klasse. Borger stapte twee keer als winnaar van het veld. Voor de overige teams geldt dat we een stuk verder terug in de tijd moeten om onderlinge duels te vinden, mochten die er überhaupt geweest zijn.
  Als de voortekenen niet bedriegen is het ook dit seizoen een ijzersterke 4e Klasse. Het zal ons niet verbazen als de onderlinge verschillen nog kleiner blijken te zijn dan tijdens de vorige editie van de 4e Klasse E. De extremen zijn eruit. Zowel de complete top 3 als de volledige flop 3 van die jaargang zien we immers niet terug. Wat overblijft en toegevoegd is lijkt op het oog redelijk gelijkwaardig te zijn. Het is dan ook moeilijk om een favoriet aan te wijzen. Dat moet toch echt gedurende de competitie gaan blijken. Voor Borger is het zaak om zo snel mogelijk aan te haken bij de (sub)top. Gezien het spelersmateriaal moet dit lukken. Mocht het echter een beetje tegenzitten, dan kan het ook zo maar een heel vervelend seizoen worden. Zo klein zijn de te verwachten verschillen!

  Pittige bekerloting
  De eerste officiële wedstrijden tijdens een nieuw seizoen worden traditioneel gespeeld in de poulefase van het KNVB-bekertoernooi. Ook hiervoor is inmiddels geloot. SV Borger treft Zuidlaren, Asser Boys en Achilles 1894.

  Zuidlaren komt dit jaar uit in de 4e Klasse D. Vorig seizoen trof Borger deze tegenstander in de competitie. Twee keer werd er erg gemakkelijk gewonnen. Destijds werd al aangekondigd dat het in het nieuwe seizoen allemaal anders zou zijn. Wat volgde was inderdaad een spervuur aan persberichten met nieuwe aanwinsten voor de zaterdagvoetballers van deze club. De verwachtingen zijn daarom hooggespannen in het brinkdorp op de Hondsrug. Zuidlaren is één van de absolute titelkandidaten in de Gronings georiënteerde 4e klasse D. Voor Borger dus een hele pittige officiële openingswedstrijd. Asser Boys is nieuw in het zaterdagvoetbal. Het debuteert in de 5e Klasse F. Meer weten we er op dit moment niet van. Achilles 1894 zaterdag promoveerde vorig jaar vanuit de 4e Klasse E. Het won twee keer met enige moeite van de groenwitten. Ook de roodzwarten hebben zich versterkt, waardoor Borger de bekende borst nat kan maken.
  Al met al zal SV Borger het moeilijk krijgen om de poulefase te overleven. Dit zorgt er wel voor dat het leerzame wedstrijden zullen zijn voor de jonge Borgerder-spelersgroep. Wedstrijden waarin zowel fysiek als mentaal het uiterste wordt gevraagd. Naar het schijnt word je daar een grote jongen van??

  Experimenten en testcases tijdens oefencampagne
  Tot slot de echte oefenwedstrijden. Te beginnen al op 18 augustus tegen DKB uit de Krim. Deze 4e klasser uit district Oost eindigde vorig seizoen als vijfde in de competitie. Zowel de positie als het behaalde puntenaantal is vergelijkbaar met dat van Borger tijdens de voorgaande jaargang. Een serieuze opponent dus, na slechts twee keer op een trainingsveld gestaan te hebben. Een week later volgt een bezoek aan SETA, dat al jaren in de onderste regionen van de 5e Klasse bivakkeert. Borger zal dit duel moeten laten zien dat het een wedstrijd kan domineren. Een mooie gelegenheid voor de trainer om met name in balbezit te experimenteren met verschillende aanvalsvormen. Op woensdagavond 12 september staat de laatste oefenwedstrijd op het programma. Borger gaat dan op bezoek bij Fit Boys in Beilen. Een weerzien met een oude bekende uit de derde Klasse. Daarmee een mooie en pittige testcase voorafgaand aan de laatste bekerwedstrijd en de competitiestart.

  Programma oefen- en bekerwedstrijden

  • Zaterdag 18 augustus: DKB - SV Borger (14.30 uur), oefenwedstrijd
  • Zaterdag 25 augustus: SETA - SV Borger (14.30 uur), oefenwedstrijd
  • Zaterdag 1 september: SV Borger - FC Zuidlaren (15.00 uur), bekerwedstrijd
  • Zaterdag 8 september: Asser Boys - SV Borger (14.30 uur), bekerwedstrijd
  • Woensdag 12 september: Fit Boys - SV Borger (20.00 uur), oefenwedstrijd
  • Zaterdag 15 september: SV Borger - Achilles 1894 (15.00 uur), bekerwedstrijd
  • Zaterdag 22 september: Competitiestart

  Let the games begin
  Zoals gezegd, de trainingen beginnen op 13 augustus. Vanaf dat moment wordt er toegewerkt naar de competitiestart op zaterdag 22 september. Het speelschema voor de competitie is nog niet bekend.
  SV Borger begroet u zowel tijdens de voorbereiding als tijdens de competitie graag langs de lijn. De selectie kan uw steun goed gebruiken. Het kriebelt, het jeukt, we hebben er zin in! Let the games begin!